Smådjursveterinären a6

Tips och råd

Råd och tips inför nyår

Har du erfarenhet av att din hund/katt redan visat att den är rädd på nyår eller har du en hund/katt som du inte riktigt vet hur den kommer att reagera när det smäller, då är det bra att försöka att förbereda sig inför nyåret genom att utgå ifrån att det kan bli svårt för din hund eller katt.
Här kommer några tips.


1. Först vill jag säga: För att genom tillvänjning av ljud och konstiga ljus hjälpa djuret att komma över sin rädsla behöver man tänka långsiktigt och börja tillvänjningsprocessen flera månader innan det blir skarpt läge. Läs mer om motbetingning och klassisk betingning vilket metodikerna kallas. Ofta behövs professionell hjälp för att detta ska bli bra. Gör man fel av misstag kan man förstärka rädslan.


2. Se till att hunden är ordentligt rastad innan det börjar, ta den t.ex gärna med bil till ett lugnare ställe så att ni inte blir överraskade av tidiga smällare. Låt den få leta efter saker, balansera på saker, göra övningar den är duktig på. Det här individanpassas såklart efter förmåga och miljö.


3. Ha reflextäcke på hunden och skriv gärna stort med märkpenna ett telefonnummer så att det kan läsas även på avstånd. Ha alltid hunden kopplad tiden runt nyår för vi vet alla att det tyvärr inte bara är kl 00 som det smäller. Ha gärna dubbelkopplat med sele och halsband på samma gång. Om en hund blir riktigt rädd är det lätt att den kränger sig ur sin utrustning. Självklart håller man djuren inne då det förväntas smälla.


4. Införskaffa favoritgodis och smaskiga tuggben och var frikostig med dessa. Att äta och tugga på goda saker är både en positiv aktivitet och ger en lugnande effekt genom det fysiska att få tugga/svälja.


5. Hitta ett ställe så långt in i huset/lägenheten som går, gärna nära en tjock bärande vägg och skapa ett krypin, en koja. Denna kan man göra med hjälp av en bur som lämnas öppen. Dämpa ljudet med tunga tyger både på utsidan och inne i så att djuret kan bädda och gömma sig. Lär hunden/katten att det här är ett toppenställe där man får goda grejer och där man får vara ifred. Djuret skall alltid ha tillgång till sin trygga plats. Katter föredrar ofta upphöjda platser, hundar kan badrum, garderober eller källare.


6. Vissa djur vill ha kontroll och vill kunna se vad som händer, men de flesta vill helst inte se. För att veta vilket ditt djur föredrar så är det lättast att testa genom att tillgodose olika alternativ. Att dra för gardiner eller att hänga upp filtar för fönster kan vara effektivt.


7. Om, och när djuret uppvisar rädsla så försök att inte gå in i samma känsla själv. Du ska inte ignorera djuret, utan snarare trösta och vara den trygga punkten. Det är en stor skillnad på att trösta, stötta och att ömka. Prata lugnt och se om ni kan göra mysiga lugna saker tillsammans på djurets premisser. Vill din vän inte äta är rädslan och stressen så hög att den inte klarar av att äta. Truga inte, utan hitta andra sätt att ge djuret en känsla av att den har kontroll, är sedd och att du är lugn och trygg även när det är otäckt. Du kan inte förstärka en rädsla genom att belöna djuret när den uppvisar en rädsla!


8. Undvik att ha stora tillställningar med för hunden okända människor. Även alkohol gör det svårare att skapa en för djuret trygg miljö. Även om man bara ”tar ett glas till maten” förändras våra dofter och vårt sätt och detta uppfattar djuren. Det kan även göra att stämningen förändras, våra beteenden förändras och alla dessa sk stressorer kan i samband med smällare skapa en för svår situation.


9. Man kan skapa en ljudridå med hjälp av lugn musik med långsam rytm. Det kan ha effekten att det lindar in ljud utifrån. Tända lampor dämpar på samma sätt effekten av konstiga ljus utifrån.


10. Det finns receptfria hjälpmedel i form av kosttillskott och lugnande doftferomer som man kan prova. Dessa ska man börja med minst ett par veckor innan förväntad rädslesituation. Det finns även hjälp att få med receptbelagda preparat som skrivs ut av veterinär efter att denna konstaterat att ditt djur är friskt för övrigt. Även dessa ska påbörjas innan det är skarpt läge. Ta kontakt med oss för mer information.


11. Har man gjort allt ovan men ändå känner att hunden är rädd så finns det några praktiska tips till. Man kan ta in på flygplatshotell där det inte får avlossas fyrverkerier. Man kan ta sig till ett mer avskilt boende om den tillgången finns. Tycker hunden om att åka bil kan detta vara en lösning, att få åka i sin bil på enskilda vägar tills allt lugnat sig. Vissa hundar får mycket hjälp av att en hundkompis som inte är rädd är i närheten och visar att det inte är farligt.


12. Till sist: Vi på Smådjursveterinären A6 önskar er ett riktigt fint och lugnt nytt år!


Skrivet av leg djursjukskötare beteendeutredare Jenny Marek
nosvis@live.se10 snabba kloklippartips


  1. Ha en specifik plats för kloklippningen. Köp gärna en gummimatta eller dylikt så hunden står stadigt. Träna först på att hunden ska gilla platsen som sådan. Låt hunden välja ställning själv där den har kontroll. Det allra bästa är om den har alternativet att kunna gå iväg men ändå väljer att stanna/ komma tillbaka.
  2. Se till att ha en bra belöning som hunden verkligen uppskattar och använd den enbart vid dessa tillfällen. Var försiktig bara så att djuret inte ser belöningen som en signal för att det snart blir trubbel… Då är det för svårt det ni gör och det uppväger inte det djuret går med på. Skulle ert djur inte ta emot något som ni vet att den normalt gillar har ni även då gjort det för svårt.
  3. Kanske använda en pannlampa för att se ordentligt? Läsglasögon?
  4. En klotång är en färskvara! Se till att den är skarp och inte klämmer klon då du klipper. Ha inte heller en för stor tång då det är lätt då att ta för mycket. Välj noga ut en som ligger bra i handen.
  5. Klipp hellre lite mindre och ofta om du känner dig osäker. Det bästa, inlärningsmässigt, är att hålla på kort och ofta (varje dag?) Det är inte lätt att vara duktig länge om något är svårt.
  6. Man kan skapa en positiv association genom att klippa en klo- på med koppel och gå ut (om hunden inte tycker att kloklippningen är värre än att det är roligt att gå ut då förstås.)
  7. Egenkontroll är alltid en viktig faktor för att minska stress så ju mer hunden eller katten känner kontroll desto bättre.
  8. En blöt klo är lättare att klippa än en torr hård.
  9. Börja med baktassarna då de flesta tycker att det är lite lättare. Tänk på att inte böja benet/tassen i en obekväm vinkel.
  10. Skulle ni känna att det blir bråk varje gång och att ni inte få till det så hör av er till oss.


Ibland kan det vara aktuellt att ge lite lugnande för att få det ordentligt gjort utan att det skapar ett trauma som märks nästa gång ni vill prova. Kloklippning fungerar som bäst då djuret är lugnt och känner att ni själva känner er trygga med processen.


Lycka till!


Texten skriven av Jenny Marek leg djursjukskötare beteendeutredare

nosvis@live.se